Válasz 8 kérdésre és tévhitre a bölcsességfogakkal kapcsolatban

Válasz 8 kérdésre és tévhitre a bölcsességfogakkal kapcsolatban

A bölcsességfogak az örök mumusok a fogászatban.

Kellenek-e, el kell-e távolítani őket, mi, és hogyan történik velük? - ezek az állandóan felmerülő kérdések.

Ideje, hogy ezeket végre megválaszoljuk, mert már rengeteg tévhit is él az emberek fejében ezzel kapcsolatban, ami határozottan káros következményekkel jár.

Kezdjük az elején:

A bölcsességfogak a harmadik nagyőrlő fogak.

Az emberiség hajnalán, amikor még az ételek sokkal komolyabb rágást igényeltek, ezek a fogak teljes értékkel működtek, manapság a finomított élelmiszerek korában már nem használjuk olyan intenzíven fogainkat.

Az évezredek során az evolúció hatására sokaknál már ki sem alakulnak ezeknek a fogaknak a csírái, így hiába vár a páciens, hogy bölccsé váljon.

Sokunknál a csírák jelen vannak, és ki is fejlődnek, hol teljes értékű fogakká, hol csak csökevényekké.

A kevéssé szerencséseknél a kifejlődött és növekedésnek indult fogak akár nagyon komoly panaszokat is okozhatnak.

„Azt mondta a fogorvosom, a bölcsességfogat mindig ki kell húzni.”

Ez nem igaz.

Amennyiben a fog egészséges, és van helye a fogívben, a rágásban teljes mértékben funkcióképes és semmi panaszt nem okoz, akkor ez egy értékes fog, és csak azért, mert bölcs, nem kell eltávolítani.

Vagy hívjon minket most: +36-70-609-5976

„Azt mondta a fogszabályzó szakorvosom, hogy mindenképp ki kell venni a fogat.”

A fogszabályzó kezelések alkalmával a leggyakoribb ok, hogy a fogak nem férnek el a fogívben.

Gyakran még az első kisőrlő fogakat is szükséges kihúzni, ha egy nagyon kicsi fogívben (ami lehet anyai örökség) nagy fogak találhatók (amit apától örökölhettünk).

A fogszabályzást igénylő esetek jelentős részében genetikai örökségünk miatt nem férnek el a fogaink.

Ilyenkor valóban szükséges lehet, hogy a még ki nem nőtt bölcsességfogat sebészi úton eltávolítsák, mert amennyiben növekedésnek indul, újra összetolja a már beszabályozott ívet.

Ez fájdalmakkal (a feszülő, mozduló fogak és a kárba veszett korábbi kezelés miatt) és esztétikai problémákkal is járhat.

Ilyenkor érdemes hallgatni a szakemberre, és legkésőbb a fogszabályzó kezelés befejezése előtt megszabadulni tőlük.

„Nem fáj, igaz, hogy nem is érem el, és teljesen kilóg a sorból – muszáj kihúzni?”

Amikor a fog a soron kívül, szinte a páciens fülébe nő, akkor azon kívül, hogy a tisztíthatatlansága miatt gyűjti a lepedéket, és idővel elszuvasodik (na, ekkor már fájni is fog) más szerepe nem lesz.

Ilyenkor megelőző jelleggel érdemes inkább kihúzni, mint megvárni, hogy erősen elromoljon, mert akkor már koránt sem biztos, hogy olyan egyszerű lesz a beavatkozás.

A sorba nem illeszkedő fogak gyakran okozhatják a szájnyálkahártya sérülését, beharapását, ezek a folyamatos sebek a fájdalmon kívül hosszú távon komolyabb panaszokat is okozhatnak. Ez is az eltávolítás ténye mellett áll.

Mikor nem kell kihúzni a bölcsességfogat?

Mikor nem kell kihúzni a bölcsességfogat?

Ha a fog probléma nélkül vagy csak kisebb kellemetlenségek árán teljesen kibújt, valamint van vele szemközt érintkező fogpár, és egészséges, akkor örüljünk neki és használjuk egészséggel.

Ha a fog mélyen a csontban helyezkedik el, soha semmi jelét nem mutatta növekedési hajlamnak, csak azért, hogy ne legyen ott, nem kell bántani.

Néha a fog eltávolításának az elhelyezkedése vagy alakbeli rendellenessége miatt súlyosabb szövődményei lehetnek, mint ha érintetlenül hagyjuk.

Vagy hívjon minket most: +36-70-609-5976

„Mi az a körbemetszés?”

Vannak páciensek, akiknél a fog szinte teljes egészében beküzdi magát a szájüregbe, ez néha nagyon sokáig, szakaszosan történik, de a koronai részén mégis marad ínyszövet.

Ez nem tisztítható, a kis laza ínyszél alá az ételből óhatatlanul bekerülhetnek maradékok, és ezek ott időről időre gyulladást okozhatnak.

Ha a fog egyébként jó helyzetben van, elegendő számára a hely és egészséges, akkor akár szikével, akár egy úgynevezett elektrokauterrel el lehet távolítani ezt, és a fog funkcióképessé és panaszmentessé tehető.

Az elektrokauter a szövet kimetszésével egy időben vérzést is csillapít, ez a szakemberek által preferált megoldás.

Természetesen itt is van érzéstelenítés, otthoni utókezelésre pedig fájdalomcsillapító és ecsetelő javasolt.

„Hogy történik a bölcsességfog eltávolítása?”

Alapvetően két módon szabadulhatunk meg a fogtól, az első eset: amikor a fog teljesen, vagy nagy részben áttört, ekkor egy hagyományos foghúzás, vagy esetleg emelővel kiemelés a megoldás.

„Vésik a fogat?”

„Vésik a fogat?”

A bölcsességfog eltávolításának másik módja a sebészi fogeltávolítás.

Ma már nem vésünk, vannak sokkal kisebb megterhelést jelentő gépi berendezések.

A műtéti eltávolítás is általában helyi érzéstelenítésben történik, a fogat részben vagy egészében fedő ínyt és csontot el kell távolítani, hogy hozzá lehessen férni.

A köztudatba ez a beavatkozás egy kategóriába került egy horror történettel, de nem az.

Természetesen kellemetlenségekkel jár, de ezek nagy része nem is a beavatkozás alatt, hanem inkább utána jelentkeznek.

Ezek a fájdalom, a duzzanat, szájnyitási nehézségek, de hála a modern gyógyszertudománynak, már ezek sem olyan borzasztóak, mint akár 20 évvel ezelőtt.

Persze vannak komplikáltabb esetek, amikor az anatómiai viszonyok miatt nagyobb elővigyázatosság szükséges, esetenként a biztonságos munkához az orvos CT felvételt is kérhet, hogy három dimenzióban tudja értékelni és felmérni a szituációt.

„Mikor legyen a foghúzás?”

Lehetőség szerint tervezetten, gyulladásmentes állapotban, mivel a fogászatban használt helyi érzéstelenítők gyulladásos környezetben kevésbé tudják kifejteni hatásukat, nem lesz fájdalommentes a beavatkozás.

A bedagadt arccal érkező pácienseket általában először gyógyszeres kezelésben részesítjük (antibiotikum és fájdalomcsillapító, amennyiben szájnyitási nehézség is van, esetenként izomlazítót is kaphat), majd az akut gyulladás elmúltával, nyugalmi állapotban kisebb törődés mellett lehet a kezelést elvégezni.

Az mindenképp elmondható, hogy két egyforma fog nincs, két egyforma eset nincs, de leggyakrabban a félelem sokkal nagyobb, mint amit a helyzet indokol.

Lehet, hogy a szomszédot „sintér módjára megkínozták”, de a másik szomszéd 5 perc alatt már kint is volt a székből.

Minden páciensnél egyénre szabottan kell, vagy nem kell eljárni, nem szabad a városi legendáknak felülve esetleg fájdalmak között tölteni az estéket.

Ha Önnek is problémája, vagy csupán kérdése lenne a bölcsességfogakkal kapcsolatban, bátran kérjen időpontot hozzánk most!

Vagy hívjon minket most: +36-70-609-5976

Egyeztessen időpontot itt!