6 kérdés a fogszabályozásról, ami végre válaszra talál

A fogszabályozás sokak számára elsősorban csak esztétikai kérdés.

Azonban a szép és egészséges mosoly hátterében ennél többről van szó.

A fogszabályozó, orthodontiai kezelés célja a két állcsont harmonikus érintkezése, mely magában foglalja a rágóízületi fejecs helyes pozíciójának meghatározását, a fogívek megfelelő formájának és funkciójának a kialakítását, az állcsontok és a fogak rendellenességeinek megszüntetését.

Ezek a rendellenességek lehetnek enyhe vagy súlyosabb elváltozások, melyek megjelenhetnek önállóan vagy egymással kombinálva is.

A helyes rágófunkció kialakítása elengedhetetlen az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, míg a fogak sorba állítása megkönnyíti a tökéletes szájhigiéné fenntartását, ezzel megelőzve a fogszuvasodás és a fogínygyulladás kialakulását.

Mikor lehet fogszabályozni?

Mikor lehet fogszabályozni?

Az orthodontiai kezelés nincs életkorhoz kötve, már kisgyermekkorban szükséges lehet kivehető készülékek használata bizonyos rossz szokások (pl. ujjszopás, szájlégzés, beszédzavar) kiküszöbölése céljából.

A kamaszkor kezdetén, a fejlődés intenzív szakaszában az állcsontok növekedése a kívánt irányba terelhető a megfelelő fogszabályzóval.

Felnőtt korban szintén nincs akadálya a kezelés sikerességének, rögzített fogszabályzóval bármelyik életkorban kialakítható a szép és funkcióban is megfelelő mosoly.

Bizonyos esetekben a megfelelő fogpótlás (korona, híd) kialakításához is szükség lehet a fogak sorba rendezéséhez, illetve a bedőlt fogak felállításához.

Vagy hívjon minket most: +36-70-609-5976

Mennyi ideig tart a kezelés?

A legfontosabb kérdés sokak számára - a várható eredményen kívül persze -, hogy mennyi ideig kell a készülékeket hordani?

Általános recept nincs, a válasz személyre szabottan érkezik a fogszabályozó kollégától, miután felállította a kezelési tervet.

Ehhez szükséges a lenyomatvétel, a megfelelő röntgen-felvételek készítése, jó minőségű fotók készítése, majd ezek kiértékelése.

Az összegyűjtött információk ismeretében készül el az egyéni kezelési terv, ezután beszélhetünk a kezelés lépéseiről és időbeli lefolyásáról.

Mennyi ideig tart a kezelés?

A legfontosabb: türelem!

Az biztos, hogy ez egy hosszabb folyamat, ezért a betegek részéről fontos a türelem és a megfelelő együttműködés, a rendszeres kontrollokon és aktiválásokon való megjelenés.

Gyermekek, serdülők esetében szintén elengedhetetlen a kooperáció, hogy ne szülői nyomás miatt kerüljön sor a fogszabályzó kezelésre, hiszen ha a gyermek nem akarja hordani a készüléket, megtalálja a módját, hogy ezt elkerülje.

Ez a feladat a szülőkre hárul, hogy otthon megbeszéljék csemetéikkel és felkészítsék őket arra, hogy mindez az ő érdeküket szolgálja.

Miután megszületik az elhatározás a páciens részéről – legyen szó kivehető vagy rögzített készülékről – az első teendő a szájüreg szanálása.

Ha szükséges, megtörténik a fogkőeltávolítás, a szuvas tej- és maradó fogak tömése, a nem megfelelő tömések cseréje, a gyökérkezelésre szoruló fogak ellátása, illetve a menthetetlen fogak kihúzása.

Ezek után kezdetét veszi a fogak szabályozása, mely során a rendszeres ellenőrzés és a készülék aktiválása elengedhetetlen a sikeres és megfelelő végeredmény eléréséhez.

A következő sarkalatos pont a helyes szájápolás és a készülékek tisztán tartása, mindehhez a pácienseink rendelkezésére állunk a kezelés kezdetén és folyamán is.

Hogyan is lehet elképzelni az egyes készülékeket?

Hogyan is lehet elképzelni az egyes készülékeket?

Akkor ássunk egy kicsit mélyebbre!

A kivehető fogszabályzót sokan tévesen éjszakai fogszabályzónak hívják.

A készülék könnyedén ki- és behelyezhető, azonban működése annál hatásosabb, minél több időt van a szájüregben.

Ez valóban éjszaka kivitelezhető a legkönnyebben, hogy a napi rutint ne befolyásolja, azonban napközben is viselnie kell a páciensnek 2-3 órán keresztül.

Tisztítása rendkívül fontos, ugyanis a nyálból baktériumok, fehérjék és ionok is rárakódhatnak, „fogkő” alakulhat ki a felszínén, ez megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a készülék aktiválását.

A fogszabályzó kivételét követően csapvíz alá tartva le kell öblíteni, fogkefével és fogkrémmel megtisztítjuk, ezen kívül egy héten egyszer a tisztításához speciális tablettát feloldani egy tálkában és a leírás szerint – általában 10-15 percig – áztatni, majd azt is leöblíteni.

A fogszabályzót mindig szárazon tároljuk a tárolódobozában.

Vagy hívjon minket most: +36-70-609-5976

Hogyan is néz ki a rögzített fogszabályzó?

Hogyan is néz ki a rögzített fogszabályzó?

A fix fogszabályzó több részből áll, melyek egy része a fogakra van ragasztva, ezáltal a páciens nem tudja eltávolítani.

A fogak felszínére ragasztjuk az ún. bracketeket.

A nagyőrlőkre kerülhetnek gyűrűk vagy tubusok, ezek is ragasztóval rögzülnek a fogakon.

Ezen eszközök réseibe kerül az ív, melyet ún. ligatúrákkal rögzítünk a bracketek körül.

Ezen kívül rengeteg segédeszköz (rugók, elasztikus gumik, harapásemelő stb.) áll rendelkezésünkre, hogy a végeredménnyel mindenki elégedett lehessen.

A fix fogszabályzó tisztítása nem egyszerű feladat, viszont annál fontosabb.

A rögzített elemekre könnyen lerakódik a lepedék, táplálékmaradék, mely a baktériumokok elszaporodásához és így fogszuvasodáshoz vezet.

Az ínyszél és a bracketek között maradt lepedék fogínygyulladást okoz, valamint fogkő kialakulásához vezet.

Ezek elkerülése és megelőzése érdekében fontos ismerni és gyakorolni a helyes fogmosás technikáját, ehhez számos segédeszköz áll rendelkezésünkre, mint az orthodonciai fogkefék, a speciális fogselyem, a fogköztisztító kefék és a különböző szájöblítők.

Mikor van vége a fogszabályzó kezelésnek?

A fogszabályzó levétele után a legfontosabb cél megőrizni a hosszú idő alatt elért eredményt, ezt nevezzük retenciós fázisnak.

Ennek megvalósításához több mód is rendelkezésünkre áll.

A kivehető készülékek - kivehető lemez, átlátszó sín stb. – hordási ideje a fogszabályzó kezelés időtartamának kétszerese.

Ha nem hordjuk a készüléket, sajnos visszarendeződhetnek a fogak a nem kívánt helyzetükbe.

Létezik egy ún. élethosszig tartó megoldás is, melynek során az elülső fogak belső felszínére kerül ragasztásra egy ív, így az esztétikát nem befolyásolja, és rögzíti a fogakat a megfelelő helyükön.

A csapatmunka fogszabályozás esetén is fontos, miért is?

A csapatmunka fogszabályozás esetén is fontos, miért is?

Annak érdekében, hogy a szép mosoly ne változzon, sok esetben szükséges a bölcsességfogak eltávolítása.

A rögzített fogszabályzó levétele előtt készül egy röntgenfelvétel, ami alapján sor kerül a döntésre. A bölcsességfogak ellátásában a szájsebész kollégáink vannak segítségünkre.

Bizonyos rossz szokások – melyek a cikk elején kerültek említésre – kiküszöbölésére és megszüntetésére nem elegendő a fogak szabályozása, sokszor fordulunk logopédus munkatársainkhoz, akik nemcsak beszédzavarral vagy hangképzési nehézségekkel foglalkoznak, hanem az orthodontiai kezelés során megváltozott állcsontok és fogak helyzetéhez megfelelő izomműködést is segítenek létrehozni.

Ehhez számos gyakorlat áll rendelkezésükre, melyek otthon is egyszerűen kivitelezhetők.

Ahogy az látszik, a fogszabályozás sem egyedül a fogorvosnak jelent feladatot, hiszen itt is szükség van a páciens és az orvos közös munkájára.

Mindaz, ami otthon történik épp olyan fontos, mint ami a fogorvosi székben, és ezért is kell nagy hangsúlyt fektetni a fogszabályozás során is az együttműködésre.

Vagy hívjon minket most: +36-70-609-5976

Egyeztessen időpontot itt!