Fogtömés cikkeink

Tömjünk fogat – miért is? 3. rész: Mikor van tömés helyett betét?

Mikor van tömés helyett betét?

A szuvas fogak ellátására a töméseken kívül létezik még más megoldás is.

Ez az inlay/onlay, azaz a betétek.

Mi is ez az inlay és onlay?

Nagyon egyszerűsítve, egy darabban beragasztott tömések.

Az inlay és az onlay között méretbeli különbség van, az angol kifejezés ezt jól jelzi, inlay: szó szerint bele fekvő, onlay: ráfekvő


Tömjünk fogat-miért is? 2. rész A fogszuvasodás és annak kezelése

A fogszuvasodás biológiai okai és kialakulása

Akkor most beszéljünk arról, mi is okozza és hogyan a fogszuvasodást, hogy lehet elkerülni illetve mit lehet kezdeni, amikor már megtörtént a baj.

A fogszuvasodás biológiai okai és kialakulása

A fogak a szájüregünkbe különböző életkorban érkeznek meg.

Sokan csak legyintenek a beteg tejfogak láttán, hiszen azokat még lecseréljük, de fontos tudni, hogy van egy több évig tartó periódus, a vegyes fogazaté, amikor a tej-és maradó fogak egyidőben ülnek a szájüregben.

A szuvas tejfogak olyan környezetet tartanak fenn, amik károsak a maradó fogakra is, így fontos a tejfogazat rendben tartása is.


Tömjünk fogat - miért is? 1. rész: A fogszuvasodás okai

Szociális okok

Sajnos a fogszuvasodás még mindig népbetegségnek számít Magyarországon. Ennek vannak szociális, társadalmi és pszichés okai is. A biológiai történésekkel egy második cikkben fogok foglalkozni, most foglalkozzunk ezzel a hárommal!

Miért olyan rosszak a magyar fogak?

Szociális okok

A fogászat nem számít olcsó mulatságnak.

Ezért lenne fontos, hogy már az óvodákban, iskolákban a megelőzésre fektessünk nagy hangsúlyt.

Szerencsére ez azért bár lassan, de történni látszik, a mostani huszonévesek között már jelentős számban találunk teljesen ép fogazattal rendelkezőket.

Szomorú módon az állami ellátórendszernek a mai napig elég rossz a híre és megítélése a páciensek körében.

A rossz hírem az, hogy az állami ellátó rendszer orvosai csaknem mind dolgoznak magánpraxisokban, és ott is úgy, mint az OEP-ben.

Ez a legtöbbször azt jelenti, hogy ha az előítéleteket félretéve elmennének a páciensek a körzetekbe, nagyon kellemes meglepetés érné őket, mert a 20 évvel ezelőtti SZTK rendszer már nem az, amit ma látunk.

Sok nagyon tehetséges kolléga dolgozik az állami rendszerben, még akár olyan áron is, hogy az általuk megszokott színvonal biztosításához a „maszekból” csorgatnak pénzt a rendelőkbe, hogy lehetőségük legyen jobb anyagokkal dolgozni.


Egyeztessen időpontot itt!