A felnőttkori fogszabályozásról bővebben

A felnőttkori fogszabályozásról bővebben

A fogszabályozás alapjait az előző cikkünkben részleteztük, a következő olvasmányban egy érdekes és időszerű témakört szeretnék bővebben kifejteni, miszerint felnőttkorban hogyan és miként zajlik a fogak szabályozása, milyen lehetőségek adottak és milyen eredményt lehet elérni egy egyszerűbb vagy összetettebb orthodontiai kezelés során.

Azok a felnőttek, akik fogszabályozó kezelésben kívánnak részesülni, alapvetően két csoportot alkothatnak:

  1. azok a páciensek, akiknek gyermekkorukban nem volt rá módjuk és/vagy lehetőségük,
  2. valamint azon felnőttek, akik részére a megfelelő fogpótlás készítése vagy a szükséges parodontológiai ellátás igényli a fogak sorba rendezését.

Miért más felnőttkorban a fogszabályozás?

Mindkét esetben a fogszabályozó kezelést együtt kell alkalmazni más fogorvosi beavatkozásokkal együtt.

Mivel ebben az életkorban a növekedés már lezárult, és az állcsontok fejlődésének irányítása már lehetetlen, ezért más eszközök állnak az orthodontus fegyvertárában, mint például kamaszkorban.

Ez a magyarázata annak, hogy gyakrabban szükséges fogat húzni a szabályos mosoly elérése érdekében, valamint sok esetben tökéletes végeredményt a sebészi, műtéti megoldás jelent.

Felnőttkorban gyakrabban találkozunk fogágybetegséggel, mint fiatalabb pácienseinknél.

Ez azonban nem zárja ki a fogszabályozás lehetőségét, csak módosítja a kezelés tervezését, valamint időtartamát.

Elsősorban a fogágybetegség kezelése, valamint a helyes szájápolási technikák elsajátítása szükséges.

Amint a fogak körüli szövetek gyulladásmentes állapotba kerültek, kezdődhet a fogak szabályozása.

Vagy hívjon minket most: +36-70-609-5976

Miben más maga készülék?

Miben más maga készülék?

A növekedés befejeződése miatt ebben az életkorban a fix – a fogakon ragasztással rögzülő -  készülékek jöhetnek számításba, melyeknek a széleskörű igényeknek megfelelően már számos csoportja létezik:

A rögzített készülékek anyagát tekintve léteznek fém bracketek: modern képviselőik kedvezőbb esztétikus látványt nyújtanak, mini méretüknek köszönhetően apró fogékszernek tűnnek a fogakon.

Ismert fémallergia esetén is választható ez a fajta rögzített készülék, ebben az esetben titánból készült bracketeket használunk, mely hypoallergén, nem vált ki allergiás reakciót a szervezetben.

Az esztétikai igényeknek megfelelően persze léteznek fogszínű készülékek is.

Ebben az esetben kerámia vagy zafír bracketek közül választhatunk.

Az esztétikus bracketekkel párhuzamosan megjelentek a fogszínű ívek is, így mosolygáskor nem látható fémes csillogás.

A hagyományos és az önzáró bracket

Az alkalmazott technika szerint rendelkezésünkre állnak „hagyományos” valamint önligírozó vagy önzáró bracketek.

Külső szemmel nézve a különbség az ív bekötésénél látható: a „hagyományos” tappancsok réseiben az ívet ligatúrákkal tartjuk helyben, ezek lehetnek átlátszó vagy színes gumik, illetve fém ligatúrák, attól függően, hogy a kezelés melyik fázisában tartunk.

Ezzel szemben az önligírozó bracketek mindegyike külön zárral bír, mely - mint egy ajtó – bezárul az ív felett és a bracket résében tartja az ívet.

Szakmai szemmel nézve a legnagyobb különbség a két típus között a fogmozgatáshoz szükséges erő kifejtésében keresendő.

Az önzáró készülékek működése közben kisebb súrlódás keletkezik, ami a fogágy szempontjából igen kedvező, főleg egy parodontálisan sérült fogágy esetén.

Mire lehet még szükség?

Mire lehet még szükség?

A fogak külső felszínére ragasztott bracketeken, tubusukon és gyűrűkön kívül bizonyos esetekben szükség lehet egyéb készülékek bevonására is, ezek - a felső állcsont esetén - a szájpadláson, - az alsó állcsonton - a nyelv felőli lágyrészeken támaszkodnak és szintén a fogakon rögzülnek. 

Megszokásuk általában rövid időt, csupán csak pár napot igényel, viselésük szerencsére nem szükséges a kezelés teljes időtartama alatt.

A kellemetlenséget tisztán tartásuk okozhatja, ami ugyanolyan fontos, mint a fogszabályzó egyéb részeinek és a fogak szabadon maradt felszíneinek gondos ápolása.

Vagy hívjon minket most: +36-70-609-5976

Amikor az állcsonttal is foglalkozni kell

Az eddig részletezett módon a szabálytalanul álló fogak kezelését vettük számba.

Azonban mit lehet tenni felnőttkorban, ha nemcsak a fogaink, hanem az állcsontjaink pozícióját is szabályoznunk kell?

A válasz, ami sokakat megrémít: sebészi megoldás, orthognát műtét.

Mielőtt Ön is megijedne, járjuk körbe ezt a lehetőséget is!

Bizonyos esetekben a tökéletes megoldást a komplex ellátás jelenti, amikor az orthodontiai kezelést kiegészíti egy műtéti beavatkozás.

Ilyen esetek lehetnek a következők: kedvezőtlen arcprofil, melyet az alsó és/vagy a felső állcsont előre- vagy hátra helyeződése okoz, aszimmetrikus eltérések, bulldog harapás, nagyfokú „gummy smile” et cetera.

Amikor az állcsonttal is foglalkozni kell

Nem kell félni a műtéttől

Ha a műtét mellett döntünk, az ellátás menete a következő.

Gondos tervezés után rögzített fogszabályzóval kialakítjuk a szabályos fogíveket, körülbelül fél évvel később kerül sor a sebészi beavatkozásra, majd ezután tovább folytatódik a fogszabályozás, amíg az eredmény stabilitása megköveteli, ez hozzávetőlegesen szintén hat hónapig tart.

A műtét maga altatásban történik, melyet 2-3 nap kórházi bentfekvés követ, a gyógyulással együtt kettő, maximum három hét kiesést jelent a munka világából, de joggal mondhatom, hogy a végeredmény fényében mindez eltörpül és hamar feledésbe merül.

Milyen kellemetlenségekre lehet számítani az orthodontiai kezelés során és hogyan változtatja meg a mindennapokat?

Milyen kellemetlenségekre lehet számítani az orthodontiai kezelés során és hogyan változtatja meg a mindennapokat?

A fogszabályzó felragasztását követően átmenetileg érzékenység léphet fel, mely pár nap alatt elmúlik.

A készülék megszokásáig egyes részei irritálhatják a nyálkahártyát, ennek elkerülése érdekében javasolt orthodontiai viasz használata.

Étkezés során ügyelni kell, hogy a fogszabályozó ne sérüljön.

Ezért kemény ételekre nem szabad ráharapni, mert a bracketek letörhetnek, érdemes késsel-villával kisebb falatokat vágni, mint a korábban megszokott módon jóízűen beleharapni bármibe is.

Kerülni kell a ragadós dolgokat (pl. rágógumi, karamella), a magas cukortartalmú és savas ételeket, italokat.

Az étkezéseket mindig alapos fogmosás kövesse, a lepedék eltávolítása a készülék felszíneiről is történjen meg.

A helyes szájápolás kialakítása kezdetben több időt vesz igénybe, de a rutin megszerzése után ez lényegesen lecsökken majd.

Ezen ismeretek fényében a fogszabályozó kezelés során a legfontosabb a türelem és a megfelelő együttműködés, mind a páciens, mind az orthodontus részéről.

A rendszeres ellenőrzések, aktiválások elengedhetetlenek, ezek megfelelő alkalmat biztosítanak a páciens számára is, hogy felmerülő kérdéseit, gondolatait megvitathassa kezelőorvosával.

Vagy hívjon minket most: +36-70-609-5976

Egyeztessen időpontot itt!